“Het mooiste van mijn werk is het verder helpen van mensen.”

Stanley en Pantar:
Teamleider bij Grijs-Werkbrigade

Stanley is teamleider bij Pantar voor de Werkbrigade. Een project van de Gemeente Amsterdam waar mensen die langdurig in een uitkering zitten via Pantar aan de slag gaan en werkervaring opdoen. Om daarna weer klaar te zijn voor een reguliere baan. “Het mooiste van mijn werk is het verder helpen van mensen.”

“Vanochtend nog stond er een dakloze hier aan de poort bij Pantar. Hij wilde graag weer werken voordat hij woonruimte kon zoeken. Ik heb hem doorverwezen naar de Werkbrigade van de Gemeente Amsterdam. Ik weet uit ervaring hoe het is om helemaal opnieuw te moeten beginnen. Na allerlei tegenslagen in mijn leven had ik schulden en lukte het me niet om aan het werk te komen. Toen ik eenmaal met behoud van uitkering aan de slag kon als voorman in de groenvoorziening veranderde alles. Ik kon laten zien dat ik een goede voorman was en ik kreeg steeds meer taken.”

Kansen

“Als collega’s vragen hoe ik zelf zover ben gekomen zeg ik altijd: het enige wat je hoeft te doen is op tijd op je werk komen. Zorg dat het thuis een beetje op orde is, geen drugs of drank en het werk doen wat je moet doen. Als je je best doet krijg je meer kansen zoals bijvoorbeeld het volgen van cursussen.”

“Ik werk nu vier jaar bij Pantar, eerst als voorman en sinds dit jaar als teamleider bij ‘Grijs’. Papier prikken, vuilnis opruimen en graffiti wegspuiten, de Werkbrigade zorgt dat Amsterdam netjes blijft. We komen in alle stadsdelen en dan kom je wel eens bijzondere dingen tegen. Zo vonden we na de avondklokrellen een krat molotovcocktails. Die hebben we netjes aan de politie gegeven.”

Stanley teamleider van Grijs-Werkbrigade bij Pantar

Discipline en vertrouwen

“Het mooiste van mijn werk als teamleider is het verder kunnen helpen van mensen. Even dat gesprek over hoe het gaat of meekijken met een lastig formulier van een instantie. Ik wil mensen begeleiden en opleiden om ze hopelijk weer aan een echte baan te helpen.

Behandel mensen zoals je zelf behandeld wil worden, dat leer ik mijn voormannen. Ik kan me goed in iemand verplaatsen, omdat ik zelf zo goed weet hoe het is om niks meer te hebben.

Discipline en vertrouwen dat het weer goed zou komen, hebben me er doorheen geholpen. Van voorman ben ik nu teamleider geworden, dus het kan wel!”

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

Charlène – voorvrouw Groen (Werkbrigade)

“Is in het groen werken iets voor jou?”, vroeg de medewerker van de Dienst Werk & Inkomen. “Echt niet, daar heb ik helemaal geen ervaring mee”, was Charlènes eerste reactie. Ze kon toen niet bedenken hoe deze vraag haar leven totaal zou veranderen.

Sociale interesse kun je niet kopen

Na bijna 40 jaar teamleider te zijn geweest stopt Gerrit deze week met zijn werk bij Pantar. In die tijd heeft hij de organisatie zien veranderen van een sociale werkplaats naar een sociaal ontwikkelbedrijf.

Pantar en Groene bouwhekken: Mooie buurten en baankansen

Bouwplaatsen maken een buurt niet erg aantrekkelijk. Kale metalen hekken rondom machines en zand. Hoe anders is het achter Amsterdam CS. Waar 150 houten hekken met plantenbakken de bouwplaats langs het IJ opfleuren. Ze maken niet alleen de omgeving mooier. Maar zorgen ook dat Amsterdammers, voor wie het hebben van een baan niet vanzelfsprekend is, weer kansen krijgen.