“Werken bij Pantar is meer dan alleen het hebben van een betaalde baan.”

Werk is meer dan alleen het hebben van een betaalde baan

Vanochtend had ze een gesprek met een medewerker uit haar team. Een dame die veel meer kan dan ze nu doet. “Ze wil zich dolgraag ontwikkelen, cursussen doen, beter Nederlands leren spreken en schrijven”, vertelt Jannita Hooijschuur, teamleider Industrie bij Pantar. “We gaan haar nu voordragen voor een baan als gastvrouw in het Amsterdam UMC. Haar enthousiaste reactie op dit nieuws was geweldig om te zien!”

Kleine stapjes

Jannita begeleidt, samen met haar voorlieden, ruim vijftig medewerkers in één van de productiehallen in Diemen. Veelal mensen met een indicatie voor een beschutte werkplek, oftewel een veilige werkplek met veel tijd en aandacht voor individuele begeleiding.

Ze verstaat de kunst om blij te zijn met hele kleine stappen die ze bij haar medewerkers ziet. “Niet iedereen is zo ontwikkelbaar als de dame die ik vanochtend sprak. Maar iemand die netjes op tijd is, in plaats van altijd te laat of belt om zich af te melden terwijl hij dat nooit deed, dat zijn voorbeelden van belangrijke kleine stappen.”

Eenzaamheid

De afgelopen jaren ziet ze dat de psychische en lichamelijke problematiek van een deel van haar medewerkers complexer wordt. Wat haar het meeste raakt, is de toenemende eenzaamheid. “Ze hebben een ambulant begeleider en hun werk, dat is waar hun sociale kring uit bestaat. We hebben hier medewerkers die binnenkort met pensioen mogen, maar dat echt niet willen omdat ze de sociale contacten niet willen missen. Het werk is hun alles.”

Alternatief

Ze voert vaak gezamenlijke gesprekken met medewerkers, begeleiders en ontwikkelcoaches over wat iemand op werk én privé nodig heeft om beter te functioneren. Pantar biedt in samenwerking met Stichting MEE ook cursussen aan. Over reizen met het openbaar vervoer, grip op je knip en weerbaarheid. “Werken bij Pantar is meer dan alleen het hebben van een betaalde baan. Werk zorgt voor zelfvertrouwen en een hoop plezier! Als wij er niet zijn, wat is dan het alternatief? Vereenzamen in de bijstand?”

Trots

Jannita merkt in haar omgeving en die van haar medewerkers soms misverstanden over het werk van Pantar. “Men weet vaak niet dat wij hier echt productiewerk doen, begeleiding aanbieden en dat we mensen ontwikkelen door werk. Toen ik hier zelf begon, had ik ook geen idee hoe mooi dit werk eigenlijk is. Ik zeg wel eens dat ik hier productieleider, docent en maatschappelijk werker tegelijk ben. En zo’n voorbeeld van een medewerker die straks kan zeggen dat ze een baan heeft bij het AMC. Dat maakt me zo trots!”

Bonbons verpakken, mailings versturen, inpakken van scheermesjes, computers demonteren voor recycling en opdrachten voor de circulaire economie. Dit zijn voorbeelden van productiewerk dat Pantarmedewerkers doen voor externe opdrachtgevers. Wat de opdrachtgevers met elkaar gemeen hebben is dat ze met hun werk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven.

#waardeinwerk

Bekijk hier onze andere inspirerende #waardeinwerk verhalen.

  • Medewerker die technisch werk uitvoert

Technisch werk

Maak bij Gino niet de opmerking dat wie bij Pantar werkt weinig kan. Bij Tech vond Gino een rustige werkplek, zonder dat het saai is.