Tuinderij Pantar behaald MPS-GAP certificaat

De tuinderij van sociaal leer- en werkbedrijf Pantar aan de Seineweg heeft onlangs het certificaat MPS-GAP behaald. Hiermee voldoet de organisatie aan de internationale eisen en voorwaarden van de tuinbouw- en retailbranche. Het certificaat brengt de tuinderij continuïteit in werk voor medewerkers en klanten.

MPS-GAP stelt eisen aan de productie, milieu, veiligheid en hygiëne en traceerbaarheid van de producten. “Het is de volgende stap op weg naar een duurzaam product”, zegt Huib Vreugdenhil, afdelingshoofd bij de Tuinderij van Pantar. Alle producten die de kassen op de Seineweg verlaten staan geregistreerd met een GGN (Global Gap Nummer). Dit nummer geeft de oorsprong van het product aan en geeft de consument zekerheid dat de bloemen en planten zijn gekweekt met goede tuinbouwmethoden die grond en water conserveren, energie efficiënt werken, afval verminderen en mensen en de aarde beschermen tegen de risico's van pesticiden. “Ook voor een sociaal werkbedrijf is het belangrijk dat we onze producten duurzaam produceren. Het maakt ons en onze medewerkers toekomstbestendig.”

Ontwikkeling

Amsterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen bij Pantar in de tuinderij starten met werken. Hier ontdekken ze wat ze leuk vinden om te doen en welke sociale en vakvaardigheden ze willen ontwikkelen. De locatie plant jaarlijks zo’n 49 miljoen stekjes en levert 600.000 jonge plantjes aan verschillende klanten. Na verloop van tijd stromen veel mensen dan weer door naar andere soorten werk binnen of buiten Pantar. “Het is van groot belang dat wij dit werk kunnen blijven bieden. Anders valt een groot deel van de mensen die het niet redden in het reguliere arbeidsproces buiten de boot”, aldus Huib.

Niet eenvoudig

Het behalen van dit certificaat was voor het sociaal leer- en werkbedrijf niet eenvoudig. “Hier werken mensen die om wat voor reden dan ook begeleiding nodig hebben in hun werk. “We moeten dus goed uitleggen wat we gaan veranderen en waarom dat nodig is”, vertelt Huib. Bijvoorbeeld op het terrein van hygiëne. Er mag niet gegeten worden op de werkvloer, maar alleen in de kantine. Lang haar moet worden opgebonden of in een staart en tijdens het werk mogen er geen sieraden worden gedragen. “Er was eerst wel wat weerstand. De teamleiders zijn toen met kleine groepjes gaan zitten en hebben besproken met de medewerkers waarom het behalen van dit certificaat belangrijk is voor ons. Uiteindelijk begreep iedereen het. De mensen houden zich nu ook aan de afspraken.”

GRASP

Naast dit certificaat werd de MPS-aanvulling GRASP toegekend aan Pantar. GRASP staat voor GLOBALG.A.P. Risk Assesment on Social Practice, en is een risicobeoordeling op het gebied van sociale aspecten op een bedrijf. Denk hierbij aan het welzijn en beloningsniveau van medewerkers en gezondheids- en veiligheidsaspecten.