2018_Maduro, Dylan, Luigi, Emilia en Khalid (geen extern)_Fietscoaches UvA 8 bijgesneden

“Blijf niet stilzitten, ga aan de slag!”

“Ja, het is hier net een aquarium.”, zegt Vincent lachend, terwijl een bestuurder vriendelijk naar hem zwaait. Vanuit het glazen hokje in de parkeergarage op het Mercatorplein heeft hij een goed overzicht over de geparkeerde auto’s en de bezoekers die in en uit lopen. Sinds augustus heeft Vincent Martens een contract bij Pantar en werkt hij als parkeerbeheerder bij verschillende parkeergarages in Amsterdam.

 

Minder rooskleurig

Een paar jaar geleden zag zijn situatie er heel wat minder rooskleurig uit. “Ik ben van ver gekomen. Mijn baan als postbode na 25 jaar kwijtgeraakt, ik had schulden, mijn ouders bij wie ik in huis woonde overleden kort na elkaar en uiteindelijk raakte ik dakloos.”
Zo kwam hij bij de gemeente terecht. Daar vonden ze een functie als parkeerbeheerder bij Pantar wel wat voor hem. Hij begon bij Pantar met een arbeidsfit traject van zes maanden in de parkeergarage van de Stopera en op Willemspoort. En inmiddels heeft hij een contract.

 

Zwabber

Het werk van parkeerbeheerder is leuk en afwisselend, geen dag is hetzelfde. “Ik heb contact met de meldkamer, controleer de parkeerautomaat en schrijf de dagrapporten. Ik check of het ergens smerig is en veeg de in- en uitrit, de trappen en de lift. Als parkeerbeheerder heb je afwisselend ochtend- en avonddiensten. En je hebt veel contacten met bezoekers, je helpt ze waar nodig. Vaste parkeerders komen vaak even een praatje maken.”
Via de beeldschermen in zijn kantoor kan hij goed zien wat er op de verschillende plekken in de garage gebeurt. “Dan zie je wel eens aparte dingen. Zoals mensen die ongezien in een hoekje proberen te plassen. Dan kom ik met een emmer en een zwabber en dan zeg ik ‘alsjeblieft’. Jij maakt de troep, dus jij maakt het ook schoon!”

 

Trots

“Ik ben er trots op dat ik al zo ver ben gekomen. Ik moet nog een heel traject, maar er zijn perspectieven. Doordat ik nu een salaris heb, krijg ik zicht op vaste woonruimte. Dat is weer een stap vooruit. Nu pendel ik tussen mijn broers en goede vrienden. 
Deze baan zie ik als een tussenstap om weer werkervaring op te doen. Ik ben heel veelzijdig. Ik heb horeca-, hef- en reachtruckdiploma’s en zie mezelf ook wel als (taxi)chauffeur aan de slag gaan.
Je moet nooit stil blijven zitten, ga aan de slag. Je zult het zelf moeten doen en je kansen pakken, want niemand anders gaat het voor je doen.”