2018_Maduro, Dylan, Luigi, Emilia en Khalid (geen extern)_Fietscoaches UvA 8 bijgesneden

Het woord is aan: Richard Kieft, staf arbeidsdeskundige van het UWV

Aan het woord is Richard Kieft, staf arbeidsdeskundige van het UWV, over de samenwerking met de afdeling Instroom van Pantar: “Het werd tijd om met elkaar aan de tafel te gaan zitten om de processen rondom het loonwaarde-onderzoek voor elkaar inzichtelijk te maken. Toen ik in november signalen uit mijn team kreeg dat de samenwerking beter kon, heb ik meteen het ijzer gesmeed toen het nog heet was. De afspraken waren niet altijd even duidelijk. Het was bij Pantar niet altijd duidelijk hoe snel we een loonwaarde-onderzoek kunnen uitwerken. En zonder loonwaarde kon er geen contract opgesteld worden, waardoor de medewerker soms tussen wal en schip viel. Dit wilden we natuurlijk voorkomen.”

 

‘Dedicated arbeidsdeskundige’

“Al snel zagen we de oplossing in één aanspreekpunt vanuit het UWV voor loonwaarde-onderzoek. De afdeling Instroom kan zo sneller schakelen met deze ‘dedicated arbeidsdeskundige’. Want ons wederzijdse belang is natuurlijk dat de medewerker verder kan werken bij Pantar als de loonwaarde dat toelaat. Op basis van wederzijds vertrouwen kan zij de uitkomsten van het onderzoek doorbellen, terwijl de officiële administratieve afhandeling later komt. Pantar kan haar zaken bij HRM in gang zetten en het UWV heeft de tijd om alles goed af te handelen.

 

Het is niet gebruikelijk binnen het UWV om een specifieke arbeidsdeskundige te koppelen aan een organisatie. Maar na goed intern overleg was de conclusie dat het een win-win situatie is én het komt ten goede aan de medewerker. Het gaat om een kwetsbare doelgroep en die heeft behoefte aan continuïteit. In februari gaan we evalueren.”

 

POM
Tijdens het gesprek hoorden we van de Pantar Ontwikkel Methodiek (POM). We wilden daar meer over weten. Door de POM kunnen we vragen naar een 0 meting van de medewerker en welke ontwikkeling die persoon doorgemaakt. Door gerichtere informatie over de medewerker, kunnen we ook gerichtere opdrachten meegeven. Omdat Pantar zo groot is, is het prettig dat er uniform wordt gewerkt.

 

Samen met de andere arbeidsdeskundigen ben ik half december naar Pantar gegaan om uitleg te krijgen over de POM. Heel leuk en interessant. We kunnen de informatie vanuit POM ook toepassen in de Werkfit trajecten; de trajecten voor arbeidsgehandicapten en kandidaten uit de ziektewet/WIA. Er is een raamovereenkomst met Pantar getekend waardoor Pantar nu ook Werkfit trajecten in opdracht van UWV kan uitvoeren. De individuele arbeidsdeskundigen en adviseurs intensieve dienstverlening kunnen hierdoor mogelijk meer mensen bij Pantar plaatsen. We kijken waar de expertise van Pantar ligt en hoe we die kunnen inzetten. Dat is onder andere bij de vele soorten werk. Dat is echt een meerwaarde. Zodat mensen bijvoorbeeld hun arbeidsritme kunnen oefenen in de praktijk bij Pantar zelf.

 

Onze samenwerking zit in de lift. Ik zie veel mogelijkheden voor de toekomst. Om meer mensen uit de doelgroep te plaatsen, maar ook om elkaar sneller te vinden om te voorkomen dat een medewerker met een UWV uitkering uitvalt.”

 

Kun je de samenwerking met Pantar in één zin omschrijven?

“Dit smaakt naar meer!”