2018_Leanda, Cor, Eddy, Marinus en Annet_Groen Oosterpark bijgesneden

Gezamenlijke ontwikkeling

De technische afdeling van Pantar onderhoudt, in opdracht van Hago Trolley Logistics, jaarlijks zo’n 11.000 bagagekarren die worden gebruikt door reizigers op Schiphol.

Een mooi voorbeeld van gezamenlijke ontwikkeling was het project voor de nieuwe testapparatuur van deze karren.

 

Digitaal registreren

Richard Jongejan van Assetmanagement van Schiphol: “Goedwerkende karren zijn erg belangrijk voor onze reizigers, daarom zijn we een innovatief project gestart om het onderhoud en gebruik van de karren te optimaliseren. Zeker ook om meer digitaal te registreren wat de kwaliteit van elke kar is tijdens elke beurt. Zodat we kunnen voorspellen welke onderdelen vervangen moeten worden. In samenwerking met Willem Zwolsman van ZS Logistiek is hiervoor nieuwe apparatuur en een bijbehorende systeem ontwikkeld.”

 

Mooie uitdaging

Willem Zwolsman: “Schiphol wil graag een hoge kwaliteit van het uitgevoerde onderhoud, wat via Hago Trolley bij Pantar is ondergebracht, dus was het belangrijk dat de medewerkers goed met de nieuwe apparatuur overweg kunnen. Een mooie uitdaging voor mij om dit zo te ontwerpen dat het goed bruikbaar is voor de mensen die er mee moeten werken. Voorheen werden alle handelingen genoteerd op papier. Dat is nu geautomatiseerd, de informatie over het onderhoud komt in de ‘cloud’. Een hele nieuwe manier van werken voor de monteurs. Daarom ben ik in gesprek gegaan met teamleider Jannis. Het hele proces hebben we stap voor stap doorgenomen; van de werkwijze tot het materiaalgebruik. Dit is terug te zien in het nieuwe systeem door het veelvuldig gebruik van afbeeldingen en bijvoorbeeld rode kruizen bij afgekeurde onderdelen.”

 

High tech

“Het mooie is dat onze medewerkers zich ook weer kunnen ontwikkelen door de komst van deze nieuwe testapparatuur. Het is high tech, ze werken nu met scanapparatuur en touchscreens. Deze werkwijze sluit aan bij wat er gebeurt in de buitenwereld, waardoor hun kansen op de reguliere arbeidsmarkt groter worden”, vult teamleider Jannis van der Lijcke aan.